utworzono: 2013/05/06 10:05Buggykiting - żeglowanie po piachu |
||
Sport ten polega na „żeglowaniu po lądzie lub piachu” przy pomocy wózka „buggy” i latawców pełniących rolę żagla. Tak właśnie jest zakwalifikowany przez międzynarodową organizację FISLY (International Federation of Sand and Land Yachting), jako klasa VIII. Klasy I-VII stanowią klasyczne jachty lądowe. Buggykiting dostarcza niezapomnianych wrażeń, dawkę adrenaliny(rekord świata to 133,40 km/h) i poczucie bezpieczeństwa(latawiec zawsze można puścić i przerwać jazdę). Jest to jedna z niewielu możliwości podróżowania przy pomocy sił natury. Na świecie organizowane są rajdy np. słynny Transat Des Sables w Mauretanii (Sahara) Rok temu miałem okazje przetestować ten sport i na prawdę mi się spodobał , polecam każdemu kto jest miłośnikiem poskramiania wiatru :P |
||
#531 | wysłano: 2013/05/06 10:08 |
|
---|---|---|
Ja próbowałem buggy kitingu tylko ze w wersji zimowej (zamiast kółek płozy) i tak samo moge polecic ten rodzaj rozrywki . Wbrew pozorom bardzo bezpieczny sport dostarczajacy naprawde mnóstwo frajdy.
|
||
#534 | wysłano: 2013/05/06 10:27 |
|
Bardzo ciekawy sport , słyszałem kiedyś o nim wzmianke w telewizji ale niestety nie miałem okazji go wypróbować .
|