utworzono: 2013/06/12 11:27

Czym naprawic ponton?

Mam dość stary już pontonik 250 cm akurat dla 1 osoby. Mianowicie podłoga mi sie odkleja guma sie troche tam rozwarstwia i nie wiem czy jest sens naprawiać go .. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ?

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/12 16:04
Nie warto reanimować starego trupa.Nawet jeżeli jesteś do niego emocjonalnie przywiązany.
Jeżeli guma się rozwarstwia, pęka, łuszczy się to niestety już jest najwyższy czas aby
pomyśleć nad innym nowym szczelnym pontonem.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/13 10:00
Najpierw musisz mieć pewność z jakiego materiału jest wykonana
powłoka. Jeżeli będziesz już wiedział to masz już z górki.
Jeśli Twój ponton jest z PVC, wtedy masz możliwość
naprawy poprzez klejenie (łatka koniecznie z PVC - czyli materiału z którego wykonane
jest poszycie naprawianego pontonu) i klej. Czyścisz powierzchnię papierem ściernym (100-150)
tak aby dokładnie zmatowić, następnie odtłuszczasz bardzo dokładnie, a następnie kleisz wg. instrukcji
posiadanego kleju (są różne kleje do elastycznego PVC).

Drugą opcją naprawy PVC to zgrzewanie gorącym powietrzem, lub ultradżwiękami, ale tu musisz
już korzystać z usługi Firmy. Chyba, że masz zgrzewarkę do PVC, oraz zestaw wałków dociskowycj, itd.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/14 10:05
Wypróbuj klej szyb samochodowych. Testowałem różne kleje i taki zwykły w tubie do wyciskarki jest najlepszy. Uwaga tylko na palce, dobrze się w ten sposób rozprowadza lecz paluchy ciężko potem domyć.

zgłoś naruszenie

strona główna forum

Google