utworzono: 2012/09/04 13:59

Książki o tematyce żeglarskiej

Jakie książki o tematyce żeglarskiej możecie polecić? Mi bardzo podobała się ksiażka A. Pawełka "Cena strachu- pontonem przez Atlantyk". To na prawdę świetna książka. Może znacie jakieś inne godne polecenia

zgłoś naruszenie
wysłano: 2012/09/05 09:17
Według mnie świetną książką jest "Dobrowolny rozbitek" A.Bombard

zgłoś naruszenie
wysłano: 2012/09/14 14:11
Ja polecam książkę "Człowiek, o którego upomniało się morze". Jest to opwieść o Roaldzie Amundsenie - słynnym polarniku z początku XX wieku. 
Książka pozwala wczuć się w tamte czasy. To zadziwiające, jak można było dotrzeć do bieguna bez radia, samolotów, innych zdobyczy techniki, że można przejść ponad 1000 km piechotą z zaprzęgiem psów, nie mając żadnej bazy po drodze, żadnej łączności... 

zgłoś naruszenie
wysłano: 2012/09/17 12:13
Dzięki stary za opis. Rzeczywiście musi to być interesująca książka.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2012/09/18 08:53
Warto również przeczytać "Marią" przez Pacyfik A. J. Pisza. 
Książka przedstawia nam przebieg rejsu przez Pacyfik, wzbogacona jest wieloma wiadomościami historycznymi, geograficznymi i społecznymi o odwiedzanych miejscach. Cenne są własne odczucia autora i wierne oddanie atmosfery na jachcie, zależnej od zdarzeń zewnętrznych i od charakteru poszczególnych osób. Rejs trwał do chwili napisania książki 7 lat i nie wiadomo było kiedy się skończy.

zgłoś naruszenie

Reklama

wysłano: 2013/02/06 21:27
Mam , czytałem razy kilka  Polskie jachty na oceanach   - Aleksandar Kaszewski - Zbigniew Urbanyi,  Wydawnistwo morskie Gdansk 1981.  Naprawdę polecam.  Łzy , radość ,duma  , zwycięstwo i porażka ale takie jest to nasze hobby . Jest jeszcze kilka starych wydań  z lat 70 , 80  kilka mam     ale to może kiedyś .  Pozdrawiam . 

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/02/10 11:14
" Otago Otago na zdrowie" ś.p. Iwony Pieńkawy - na mnie zrobiła niesamowite wrażenie. Książka trochę zapomniana, ale gdzieś widziałem ja w sieci w formie PDF

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/02/18 22:01
"Z goryczy soli moja radość" Teresa Remiszewska
można dostać na Allegro; o zmaganiach pierwszej Polki, która samotnie przepłynęła Atlantyk w regatach OSTAR 72

"Pozostawiony śmierci" Nick Ward, Sinead O'Brien
ta książka opowiada o przemilczanym epizodzie tragicznych regat Fastnet 1979;
zrobiła na mnie niesamowite wrażenie i przeczytałam jednym tchem

seria "hornblowerowska" C.S. Forestera

"Szaleńczy rejs" -nie pamiętam niestety autora, ale opowiadał o rejsie laika, który wyruszył w rejs z Ameryki do Australii, zaraz po zakupie niedużego jachtu, nie posiadając prawie żadnej wiedzy żeglarskiej

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/03/05 09:14
Przypomniałam sobie! nie szaleńczy rejs, a "Desperacki rejs" Johna Caldwella :)
Cytując za lubimyczytac.pl:
Jedliście kiedyś wazelinę? A co powiecie na podanie jej wymieszanej z lakierem? Kiedy Johnowi Caldwellowi skończyły się zapasy podczas samotnego rejsu przez Pacyfik, był zmuszony do sięgnięcia po cokolwiek na pokładzie, choćby częściowo przypominającego materię organiczną, aby tylko przeżyć. Ten opis podróży, można by uznać za jeden z najlepszych thrillerów z powodu niezwykłej determinacji bohatera... Książka jest całkowicie przekonującym świadectwem ludzkiej woli przetrwania, w sytuacji wyjątkowej, kiedy większość z nas już dawno by się poddała. Pokazuje również, jak inny był świat jeszcze nie tak dawno temu. Przekonacie się, że trudno się z nią rozstać.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/03/05 09:14
wysłano: 2013/03/18 17:28
Cześć!
Ja polecam nową: "Zew Oceanu. 312 dni samotnego rejsu" Tomasza Cichockiego.

Z obrazkami (znaczy ze zdjęciami) - co dla mnie jest akurat ważne :)

Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski
www.morka.pl

zgłoś naruszenie

Reklama

strona główna forum

Google