utworzono: 2012/12/31 11:04Manewr dobry czy zły? |
Post został dodany w grupie:Żeglarstwo w Chorwacji to grupa stworzona dla osób, szukających czarterów jachtów za granicą, aby od…» 19 żeglarzy | 1 wątek |
|
Lewy znalazł w sieci i zamieścił na Facebooku. Czesi podchodzili przy 40 węzłach wiatru. Sam pomysł na manewr nie był zły według mnie ale wykonanie tragiczne.
|
||
#379 | wysłano: 2013/01/04 08:34 |
|
---|---|---|
Cześć!
Dawno mnie nikt tak po koleżeńsku nie nazywał - "Lewy" :) W podstawówce był to powód do bitki :) No dobra, ale do rzeczy. Tak przekombinowanego manewru dawno nie widziałem. Czy manewr dobry, znaczy jeśli pytasz czy skuteczny - to tak, bo zacumowali, łódki nie rozbili. Czy dobry, znaczy bezpieczny - moim zdaniem przez przekombinowanie nie, bo nawet jak coś innego zaplanowali, to manewr w ogóle nie był przygotowany (np. lina rzucona nie była zaknagowana na jachcie). Zbyt wiele w tym manewrze było przysłowiowego szczęścia niż opanowania i kunsztu, a to się kiedyś zemści. Inne pytanie, co oni tam w tych warunkach robili, widać jak łódkę obok rzuca fala wchodząca do portu. Akurat w tamtym rejonie jest wiele fajniejszych portów przy tym kierunku wiatru. No ale nie było mnie to tego nie oceniam. Manewr sam w sobie udał się, ale w żeglarstwie mało miejsca powinno być na "uda się". Pozdrawiam Piotrek "Lewy" Lewandowski :) |