utworzono: 2013/06/24 10:52

Sonar - czy tylko gadżet?

Jestem ciekawy jakie są wasze opinie na temat instalowania tego urządzenia na jachcie . 
Bardziej mnie interesują doświadczenia z sonarem a niżeli sama teoria jego działania.
Jednym słowem - przydaje się czy jest zbędny.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/24 14:47
Z praktyki powiem tylko, że od czasu, gdy pierwszy raz miałem okazję takiego patrzącego do przodu sonaru, wiem, że na każdej mojej łódce będzie instalowany. Jako pomoc na płyciznach jest niezastąpiony. Przy kilkunastu metrach kadłuba mogę spokojnie podchodzić bez oka na dziobie, bo ewentualne przeszkody są po prostu dobrze widoczne na wyświetlaczu. Często wpływam w różne zatoczki, a przy skalistym dnie z różnymi sterczącymi draństwami to naprawdę ułatwia życie. Na dodatek oko w nocy jest raczej bezradne, a sonar działa.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/24 16:54
Zależy też gdzie pływasz , jeśli po śródlądziu to raczej zbędny gażdzet ale jak na wiekszych wodach to tak jak kolega powiedział czasami się bardzo przydaje.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/06/27 11:58
Mialem okazje uzywac i to znakomite urzadzenie szczegolnie przy zegludze we fiordach, szkierach itp. gdzie glebokosci szybko sie zmieniaja.

zgłoś naruszenie
wysłano: 2013/07/08 09:44
Na większych wodach naprawdę przydatny , potrafi czasem zaoszczędzić wiele kłopotów . Na twoim miejscu pływając po wodach morskich a na pewno wypuszczając sie na wody których nie znasz sonar wydaje mi się idealnym urządzeniem ;)

zgłoś naruszenie

Reklama

wysłano: 2014/01/15 10:54
Znajomy chce obie zainstalować pomimo, że pływa śródlądowo :)

zgłoś naruszenie

strona główna forum

Google